Honvédelmi Minisztérium éves értékelő értekezlete - dr. Simicskó István, miniszter ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Honvédelmi Minisztérium éves értékelő értekezlete - dr. Simicskó István, miniszter ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/02/15 10:15

Honvédelmi Minisztérium éves értékelő értekezlete - dr. Simicskó István, miniszter ...Dr. Simicskó István, honvédelmi miniszter elmondta a magyar honvédség 2016-ban eredményes, sikeres évet zárt. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr, tisztelt tábornok urak, vezérkari tiszt urak ... hölgyem és uraim! Engedjék meg, hogy a köszönet hangján szóljak. Köszönettel tartozom a köztársasági elnök úrnak, aki a magyar honvédség főparancsnoka ...
Cél, hogy 2026-ra a térség egyik legmeghatározóbb haderejévé váljon a Magyar Honvédség. A magyar gazdaság erősödésének köszönhetően a honvédség fejlesztésére olyan lehetőség van, amilyen 25 éve nem volt. Az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderő fejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel.
A Zrínyi 2026 nevet viselő fejlesztési program kiemelt része a repülő és helikopterképesség modernizációja. Fontos a katonák egyéni felszerelésének - ruházata, fegyverzete - modernizációja, s a honvédségi repülő- és helikopterképességének fejlesztése is. Emellett a honvédelmi programban mindenki számára lehetővé teszik, hogy aki akar részt vehessen a haza védelmében. Ez hangsúlyosan érinti az önkéntes tartalékos rendszer megújítását. Cél, hogy mind a 197 járásban legyenek önkéntes tartalékos egységek.
A kormány már korábban döntött arról, hogy a honvédséget folyamatosan megerősítik, s ehhez évről-évre a GDP 0,1 százalékával növelik a honvédelmi költségvetést.
Megkezdtük a munkát a magyar hadiipar újjáélesztéséért, s emellett híradótechnikai, informatikai fejlesztéseket is terveznek. Miközben hagyományos katonai kihívásokkal is küzdeni kell, egyre több kibertámadás is történik. Az információs kor fegyverei egyre könnyebben elérhetőek, szinte bárki használhatja. Ezzel együtt az ország környezete sokat változik. Migrációs válsághelyzet van, Európát terrortámadások sújtják. Ebben a változó világban Magyarország egy biztos pont. A Magyar Honvédség katonái - sikeresen védték meg az ország határait és a magyar állampolgárokat.
Több mint tizenötezer katona vett részt, s vesz részt jelenleg is határvédelmi feladatokban. Tavaly 40 nemzetközi gyakorlaton vettek részt a katonák. Ezer katona külföldi missziókban, az állomány többi tagja mindennapi feladataik ellátása során a laktanyákban bizonyította kiemelkedő helytállását.
A Magyar Honvédség 2016-ban sikeres és eredményes évet zárt. Köszönet a katonák mellett valamennyi alakulat parancsnokának, a munkaértekezleten is résztvevő - Benkő Tibor vezérkari főnöknek, Kovács Józsefnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának és Kósa Lajosnak, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottság Fideszes elnökének is.
Simicskó István megerősítve Áder János köztársasági elnök szavait, hogy a biztonság létezésünk elengedhetetlen része, s azért mindennap dolgoznunk kell. A honvédség felelőssége, hogy a biztonságot milyen módon és mértékben tudják garantálni az ország állampolgárai számára. A felelősséget vállaló emberek közösségét gyarapítani kell, s fontos, hogy a gyermekek is ebben a szellemiségben nőjenek fel.
A Zrínyi 2026 program honvédelmi része azon alapszik, hogy a "haza védelme nemzeti ügy", s hogy aki ebben önkéntesen részt akar venni, azt tegye lehetővé. Ez hangsúlyosan érinti az önkéntes tartalékos rendszer megújítását. A jelenleg mintegy 5300 fős tartalékos állományt területi alapon szervezve bővítenénk. Célunk, hogy az ország mind a 197 járásában legyen önkéntes tartalékos egység. Ezzel az ország biztonságát is jelentősen növelhetjük, és a nevelésben is fontos jellemformáló ereje van. Sokat várok a januárban megalakult Honvédelmi Sportszövetségtől, mivel a sporton keresztül könnyebb megszólítani a fiatalokat.
A jövőben is az egyik legfontosabb feladatunk a katonák megbecsülése. Folytatódik az illetményfejlesztés. 2015-höz képest már 40 százalékkal emelkedett a katonák illetménye. Januártól életbe lépett az egészségkárosodási ellátási rendszer, s szintén januártól bővült a honvédségi árvaellátási rendszer. Bővült a honvédségi ösztöndíjrendszer és már 18 ösztöndíjprogramot kínál a jelentkező fiatalok számára a honvédelmi tárca.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930