Mindszenty József, bíboros boldoggá avatásáról Veres András püspök ...Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Mindszenty József, bíboros boldoggá avatásáról Veres András püspök ...
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2017/01/20 08:45

Mindszenty József, bíboros boldoggá avatásáról Veres András püspök ...Lázár János, Miniszterelnökséget vezető minisztertől kaptuk a 75. Kormányinfón, 2017. január 12-én a jó hírt felgyorsul Mindszenty József, bíboros boldoggá avatása. Erről kérdezte Krónika Magazin munkatársa Veres András római katolikus püspököt, a Győri egyházmegye főpásztorát, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét …
Mindszenty József, bíborosról a boldoggá avatási eljárásban több, mint négyezer oldalnyi irat gyűlt össze. Mindszenty „fehér vértanú”, azaz nem halt mártírhalált, így nem könnyű az eljárás. Minden boldoggá avatási perben vizsgálják mi szól mellette és azt is, ami a boldoggá avatás ellen szól. Azért kényes a téma, mert a boldoggá avatási eljárásban szükség szerint az egész korszak szóba kerül, így Vatikán akkori keleti politikája is.
A Mindszenty-hagyatékot a liechtensteini Vaduzban bejegyzett Kardinal Mindszenty Stiftung kezeli, melynek három egyházi és három világi tagja van. Tiszteletbeli elnöke Erdő Péter bíboros prímás, elnöke Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, kuratóriumát Cserháti Ferenc püspök és Gábor Bertalan felvidéki pap mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Michael von Liechtenstein herceg alkotják. Hazai társszervezet a Magyarországi Mindszenty Alapítvány.
A boldoggá avatási folyamatban van egy Felperes vagyis Actor, aki támogatja a boldoggá avatást és az ügy anyagi részét is egészen a befejezésig vállalja. Az Actor jelenti a posztulátor kinevezését az egyházmegyés püspöknek és engedélyét kéri, hogy hivatalát gyakorolhassa. Ez általában úgy történik, hogy egy hivatalos levélben erről a püspököt értesíti, aki kellő információk után, nagy körültekintéssel megállapítja, hogy valaki alkalmas-e a posztulátori feladat elvégzésére. Ha igen, akkor a posztulátor segítségével Rómát erről a tényről értesíti. Az egyházmegyei hatóság nevezi ki a egyházmegyei bíróság tisztségviselőit: elnök, helyettes, jegyző, különböző megbízottak. Amikor ez megtörtént, elkezdődik a tanúk kihallgatása: általában 20-25 szemtanúra van szükség.
Ha valakinek a boldoggá avatása elkezdődött, törvényesen használhatja az Isten Szolgája elnevezést. Meg kell vizsgálni az erényekre vonatkozó bizonyítékokat, mindazokat az írásokat, amelyeket Isten Szolgája írt vagy róla írtak. Az összegyűjtött dokumentációt szakszerűen le kell fordítani a Vatikánnál elfogadott nyelvre: melyek az olasz, a latin, a francia és az angol. Mikor ezek az iratok elkészültek, a posztulátor Rómába viszi az egész dokumentációt és ott kéri az illetékes tisztviselőktől az iratok hivatalos elismerését. Ha ez megvan, akkor elkészítik az ún. Copia Pubblica-t, amelyből a szakértők összeállítják a Positiót. Ezt több szakértőkből álló bizottság (teológusok, bíborosok, érsekek) vizsgálja át.
Ha az ő véleményük szintén pozitív, akkor kerül az ügy végső döntésre a Szentatya elé. Ha Isten Szolgája vértanú volt, akkor nincsen szükség csodára. Csoda csak abban az esetben szükséges, ha Isten Szolgája hitvalló volt. Az ügyeknek van relátora is, aki az „ördög ügyvédje”, ő kérdez rá azokra a pontokra, amelyek kétségessé tehetik valakinek az életszentségét.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031