Kónya Imre: ... és az ünnep mindig elmarad? - Rekviem a rendszerváltásértVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Kónya Imre: ... és az ünnep mindig elmarad? - Rekviem a rendszerváltásért
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/12/07 21:15

Kónya Imre: ... és az ünnep mindig elmarad? - Rekviem a rendszerváltásértKónya Imre: ... és az ünnep mindig elmarad? Rekviem a rendszerváltásért ...
Írtam egy könyvet, szeretném, ha minél többen elolvasnák. A címe: ...és az ünnep mindig elmarad? A végén a kérdőjelet Tolvaly Ferencnek és Sándor Györgynek köszönöm.
Nem gondoltam volna, hogy írásra adom a fejemet. Bár kezdettől vonzódtam az irodalomhoz, különösen a magyar irodalomhoz. Kamaszkoromtól író, költő barátaim voltak, és néhány üres lapot én is teleírtam. De mindig tudtam, olyan verseket, mint Juhász Ferenc, olyan prózát, mint Sánta Ferenc soha nem írhatok. Mégis belekezdtem ebbe a könyvbe. Az 1988 és ’94 közötti időszak eseményeit írtam meg. S persze azt is, ami minderről írás közben eszembe jutott. Szubjektív könyv lett. Tele személyes élményekkel. Nem történelemkönyvet írtam, de nem is legendáriumot. Emlékeimet több oldalról is ellenőriztem. Szembesítettem őet a dokumentumokkal, mások emlékezetével.
Nyolc évbe tellett, amíg megírtam. Teljesítettem, amire vállalkoztam. Megírtam az 1988 és 1994 között velem történteket. Nem tudom, hogy akinek volt/van türelme végigolvasni mindazt, amit írtam, vajon elfogadja-e hogy a ’89–’90-ben lezajlott változás – függetlenül a későbbiektől – a magyar történelem kiemelkedő eseménye? És hogy Antall József kormánya, a miniszterelnök szavaival: „tudta, hogy mit kellene tennie, és tette azt, amit lehet”?
Hogy az első négy év miért nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna? Azért, mert úgy nem sikerülhetett. S talán azért is, mert mi, akik az Ellenzéki Kerekasztalban képesek voltunk az összefogásra, a szabad választások után nem tudtunk együttműködni olyan kérdések megoldásában sem, amelyekben kormánynak és ellenzéknek, egy újjáépítés időszakában együtt kellett volna működnie.
Tanúskodni akarok ebben a könyvben a rendszerváltozás időszakáról s részben az utána következő negyedszázadról. Olyan történeteket írtam meg, amelyeket személyesen megéltem, de amelyek nagy részéről eddig legfeljebb csak szűk körben beszéltem. Rég kiszálltam a politikából és eszembe se jut, hogy valaha visszatérjek. Semmi okom, hogy bármit is kozmetikázzak vagy elhallgassak. A szereplőket minden esetben néven neveztem. Bizonyára lesznek majd, akik megsértődnek. Tőlük előre elnézést kérek.
A mögöttünk hagyott negyedszázad talán legfontosabb kérdése, hogy a biztató kezdet után, a rendszerváltó országok éléről hogyan jutottunk hátrább a sorban, és miként kerülhetünk ismét előbbre. Tudom, hogy mint minden valódi kérdésre, erre is többféle válasz adható. Az én válaszom csak egy a lehetséges válaszok közül. Ugyanakkor a könyvben olvasható információk – amelyek egy részével a nyilvánosság most találkozhat először – talán alkalmasak arra is, hogy ki-ki megfogalmazza a saját válaszát.
Amikor elkészültem a könyvvel, elküldtem a kéziratot egyik barátomnak. Széles látókörű, a közéletet figyelemmel kísérő ember. Két mondat a válasza: „Jót szórakoztam a sztorijaidon. Nem is tudtam, hogy ennyi humor volt ebben a huszonöt évben!” Elgondolkodtam: lehet, hogy egy szórakoztató könyvet írtam?
Kónya Imre az állampárttal szemben létrejött Ellenzéki Kerekasztal megszervezője, az első szabadon választott parlament kormánypárti frakcióvezetője, majd belügyminiszter visszaemlékezései feltárnak politikai folyamatokat, de mintegy személyes ismeretségbe is hoznak bennünket a főbb szereplőkkel, felvonultatva őket erényeikkel és gyarlóságaikkal egyetemben. Kónya Imre visszaemlékezései sokkal többet kínálnak …
A könyvben olvashatunk dr. Antall József, dr. Szabad György, dr. Orbán Viktor személyéről épp úgy, mint Csurka Istvánról, Boros Péterről, Kupa Mihályról … És eljöttek igen sokan a könyv szereplői közöl a könyvbemutatóra vagy százan szorongtunk a picike teremben. A könyv megjelentetésének érdeme az Alexandra Kiadóé.
A Nyugati téri Alexandra Pódiumon Kónya Imrével Ablonczy Bálint újságíró, a Heti Válasz rovatvezetője beszélgetett.
Készítette: Krónika Videómagazin. Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930