Zrínyi Emlékév 2016 - Fodor Pál, főigazgató MTA ... 9.Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Zrínyi Emlékév 2016 - Fodor Pál, főigazgató MTA ... 9.
Forrás: Közéleti Gazdasági Krónika, 2016/06/21 15:45

Zrínyi Emlékév 2016 - Fodor Pál, főigazgató MTA ... 9.A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” emlékév részleteiről és a Zrínyi 1566 című rock-musical szigetvári bemutatójáról szóló, valamint a Múlt-kor történelmi magazin különszámának bemutatására hívta meg az újságírókat a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermébe.
A rendezvényen részt vett - Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Hóvári János a „Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566” Emlékév Emlékbizottsága elnöke, Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, Vass Péter Szigetvár polgármestere, Moravetz Levente a Zrínyi 1566 című rock-musical rendezője és Fodor Pál a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója. Közreműködtek - Szabó András előadóművész, valamint Sasvári Sándor, Szomor György, Beleznay Endre, Dévényi Ildikó és Vermes Tímea, a Zrínyi 1566 című rock-musical színészei.
Az emlékév a történelmi, irodalmi és művészeti tisztulás időszaka - mondta Hóvári János, a “Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév elnöke. Számos könyvet jelentetünk meg, köztük olyanokat, amelyek évek óta fiókokban lapulnak. Hazánk költői, írói, zeneszerzői, festőművészei és grafikusai pedig új műveket alkotnak a ránk hagyományozott örökségről. Ezeknek köszönhetően a Zrínyiek, Szigetvár és 1566 sorsdöntő esztendejének hagyománya új formákban, a 21. század művészi nyelvével és lelkiségével él majd közöttünk tovább. Ez a hagyomány olyan, amelyre a jövő magyarságának szüksége van nemcsak Egerben, Gyulán és Szigetváron, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek!
Megtudtuk, hogy a 2016-os év országos rendezvényeinek sorában a Magyar Napló és az Irodalmi Magazin a Zrínyi-rendezvényeket kiemelt eseményeknek tekinti és minden alkotó munkatársukat kérik az évfordulón és az ünnepeken való aktív közreműködésre.
A Múlt-kor történelmi magazin különszáma is megjelent, amelyben érdekes, kevésbé ismert részletek derülnek ki a 450 éve történt eseményekről. Fodor Pál, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója például arról írt a magazin június 13-i különszámában, hogy “Hiába volt Szulejmán szultán az oszmán birodalom egyik legnagyobb uralkodója, hiába zengték dicsőségét már életében a krónikások, őt sem kerülte el a régi korok nagyjait gyakran sújtó átok: életének legfontosabb dátumait sem ismerjük pontosan. Így van ez halálának napjával és órájával is, amelyet már szinte az esemény bekövetkeztének másnapján elferdítettek”. A magazinban számos egyéb, kevésbé ismert történelmi részletre is fény derül, például miért is köszöntötte János Zsigmond választott magyar király Zimonyban a török szultánt. A különszám mellett több kiadvány is megjelenik a 450 éves évforduló alkalmából.
Zrínyi Miklós és Szulejmán katonái összeütközésének kerek évfordulója nem csak a tudomány, de a kultúra szerelmeseit is megszólítja. Szigetváron, a Zrínyi Napok keretein belül ismét bemutatják a “Zrínyi 1566” című rock-musicalt. Az előadásban Zrínyi Miklóst a Jászai Mari-díjas Sasvári Sándor testesíti meg, de láthatjuk és hallhatjuk a színpadon többek között Szomor Györgyöt, Feke Pált, Mahó Andreát, Vermes Tímeát, Dévényi Ildikót és Blaskó Balázst, vagy éppen Beleznay Endrét, és beleélhetjük magunkat abba a történelmi pillanatba, amikor Zrínyi 300 embere kitört a lángoló belső várból és hősi halált halt. Szigetváron, a Zrínyi-napok keretében négy napon is színpadra áll a Moravetz Levente által írt és rendezett előadás szereplőgárdája: szeptember 5-én, 6-án, 8-án és 9-én is. A jegyek már kaphatók!
Zrínyi Miklós–Szigetvár 1566 Emlékév hivatalos weboldala (www.szigetvar-zrinyi1566.hu) ahol tájékozódhatunk az emlékévvel kapcsolatos konferenciákról, programokról rendezvényekről.
Készítette: Krónika Videómagazin: Szöveg: Szabados Julianna. Megjelenik: Közéleti Gazdasági Krónika.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Március »«
2024 Március
HKSzeCsPSzoV
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031