A magyar oktatás valóban a káosz felé tart?Videó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:A magyar oktatás valóban a káosz felé tart?
Forrás: RTL Klub, 2016/02/12 20:30

A magyar oktatás valóban a káosz felé tart?Alattomos félelem a tanárikban, óriási nyomás az iskolai dolgozókon, általános elégedetlenség a diákok körében, de mindezt az intézmény falai között tartották. Egészen eddig csend és hallgatás uralkodott az iskolákban.
Iskolaigazgató, diák, üzletember, start up alapító, oktatáskutató és az ország legismertebb pszichológusa foglalja össze az elmúlt hónapok, illetve évek lejtmenetét, a magyar oktatás hiányosságait, és eredménytelenségét. A Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnáziumot az ország legjobb középiskolájaként tartják számon. De e központosítás az elitiskolát sem kímélte. Az elmúlt 15 évben Hámori Veronika vezette, augusztusban ment nyugdíjba, helyére azóta sem került senki. A végrehajtandó intézkedések sokszor egymásnak is ellentmondtak, ami pedig a legjobban megrázta a volt igazgatónőt, az a tankönyvek egységesítése volt. A matematika tagozatnak például ugyanabból a tankönyvből kellene tanulnia, mint a humán osztálynak.



Legutoljára az önértékelés zúdult az intézményekre. Talán ez volt az utolsó csepp a pohárban. Egészen eddig próbáltak fércelni, tűrtek és csinálták, amit elvártak tőlük, bár a rossz hangulat egyre csak nőtt majdnem minden iskolában. Például a nagy múltú, belvárosi gimnáziumban, a Kölcseyben is. Mivel egy évfolyamban 5 osztály van, így a napi testnevelés órákat helyhiány miatt 2 osztálynak is a folyosón tartják. A wc - vagy fénymásoló papír hiánya pedig náluk is mindennapos.

Az általános elégedetlenségüket legelőször a miskolci Herman Ottó Gimnázium pedagógusai fogalmazták meg egy nyílt levélben. Néhány hétre rá a budapesti Teleki Blanka Gimnázium diákjai is 12 pontban tiltakoztak a közoktatás szerintük átgondolatlan reformjai ellen.

Vekerdy Tamás pszichológus azt mondja, a központosítás alattvalókat nevel, nem pedig gondolkodó állampolgárt. Vekerdy Finnország és Dél Korea példáját hozza fel, ahol a szegénység ellenére sok-sok évtizeddel ezelőtt eldöntötték, hogy az oktatásból nem elvonnak pénzt, hanem befektetnek. Mindkét helyen meg is lett az eredménye.



A teljes adást megnézheti az RTL Moston!Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

Kapcsolódó videók
megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Április »«
2024 Április
HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930