Megperzseli Európát a háborúk kora? Kis-Benedek József, Inforádió, ArénaVideó: Hírek, hírvideók, aktuális események, politika, belföld és külföld:Megperzseli Európát a háborúk kora? Kis-Benedek József, Inforádió, Aréna
Forrás: InfóRádió, 2024/05/07 18:45

Megperzseli Európát a háborúk kora? Kis-Benedek József, Inforádió, ArénaA műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/
Ez lesz a legveszélyesebb nyár a hidegháború kezdete óta? Megperzselheti-e Európát is?
Vlagyimir Putyin beiktatásán tartott beszédében egyebek közt azt mondta, hogy „nem zárkózunk el a dialógustól a nyugati országokkal”. Közölte, hogy szerinte lehetséges megállapodni a Nyugattal biztonságról és stratégiai stabilitásról, de csak mint egyenlő felek tárgyalhatnak. Hogy lehet értékelni ezeket a szavakat?
Putyin beszéde előtt egy nappal adott utasítást az orosz fegyveres erők vezérkarának, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni. Ilyenre mikor utoljára példa?
Milyen eszközökkel gyakorlatoznak majd, miben más ez, mint bármelyik hadgyakorlat? Mit jelent az, hogy nem hadászati nukleáris fegyverek?
Mindeközben a volt elnök, Dmitrij Medvegyev három nyugati város kormányzati negyedének bombázásáról beszélt. Meg is jelölte ezeket a célpontokat: Párizs, Washington és London….
Fenyegető nyilatkozatok jelennek meg nyugati országok részéről is: lengyel, brit és francia részről. Számolni kell esetleg külföldi katonák bevetésével Ukrajna oldalán? Eszkaláció vagy tűzszünet irányába robogunk jelenleg?
Mi most a háború állása Ukrajnában? Milyen anyagi és személyi tartalékai vannak a háborúzó feleknek? A fenyegető nyilatkozatok mennyire növelik a háború kiterjedésének veszélyét? Mi most a háborúzó felek stratégiai célja? Hozhat a nyár fordulatot az ukrajnai háborúban? Milyen hatása volt a parancsnokcserének ukrán oldalon?
Milyen a szembenálló hadseregek morálja?
Milyen ütemben, milyen eszközök érkezhetnek nyugatról Ukrajnába? Mikor érhet oda a legutóbb megszavazott milliárdos amerikai katonai támogatás, illetve az abból vett fegyverarzenál Ukrajnába?
Pár órával azt követően, hogy a Hamász elfogadta az egyiptomi-katari tűzszüneti javaslatot május 6-án hétfőn, Izrael offenzívát indított Gáza déli részén Rafah ellen. Ankara háborús bűnnek nevezte a támadást, az amerikai elnök jelezte Benjamin Netanjahunak, hogy ellenzi a műveletet, Egyiptom lezárta a rafahi átkelőt, a segélyszállítmányok legfőbb útvonalát.
Kik és mennyien vannak most a dél gázai városban, egyáltalán mekkora területről beszélünk?
Korábbi izraeli nyilatkozatok szerint a Hamász több ezer harcosa rejtőzik Rafah városában az 1-1,5 millió ember között. Hogyan tudják őket ekkora tömegből kiszűrni? A Rafah elleni offenzíva megindítását hónapok óta lebegteti az izraeli politikai és katonai vezetés. Miért? A várható civil áldozatok miatt, a beavatkozás nemzetközi megítélése okán, vagy a művelet bonyolultsága miatt?
Mennyire egységes az izraeli politika a műveleteket illetően?
Mekkora lehet a gázai offenzíva és a kormány támogatottsága a zsidó állam lakossága körében?
Milyen most Izrael nemzetközi megítélése: példa nélküli, hogy amerikai egyetemeken rendőröket kelljen bevetni, pláne izrael elleni demonstrációk miatt…
Mikor lehet vége az izraeli hadműveletnek? Mikor nyilváníthatják sikeresnek?
Mennyire lehetet komolyan venni a Hamász pozitív válaszát az egyiptomi-katari tűzszünetre: vajon véletlen, hogy órákkal az offenzíva előtt reagáltak így? Amikor már jól látható volt az izraeli készülődés…
Mi van ebben a tűzszüneti javaslatban? Több, mint jelzés értékű, hogy a tárgyalásokon közvetítőként részt vesz a helyszínen Katarban és Egyiptomban William Burns, a CIA, vagyis az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója…
Milyen támadásokat adna fel a palesztin szervezet, összemérhető-e egyáltalán az izraeli erők támadásának mértékével?
Milyen állapotban van most Gáza és lakossága? Mi maradt a palesztin területen, illetve területből?
Milyen az új izraeli légvédelmi rendszer, amiben már lézert is alkalmaznak az ellenséges rakéták megsemmisítésére? Az iráni-izraeli konfliktus nyugvópontra került, lezártnak tekinthető az oda-vissza csapás, vagy mindkét félnek az indítógombon az ujja, az újabb válaszra készülve?
Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora az Inforádió Aréna c. műsorában 2024. május 7-én.
A műsorvezető Király István Dániel. Podcast.
Iratkozzon fel az InfoRádió YouTube-csatornájára és első kézből értesül a legfrissebb feltöltésekről!
Kövessen minket az interneten is: https://infostart.hu/
Kövessen minket a Facebookon: https://www.facebook.com/InfoR%C3%A1di%C3%B3-118703541479581/
Inforádió. Magyarország hírrádiója. A hírrádió.Az objektív tájékozódás érdekében javasoljuk, hogy a híreknek / eseményeknek több külön forrásnál is nézz utána!

megjelölt videóidA videók előnézeti képének jobb alsó sarkában megjelenő gombbal tudsz videót hozzáadni a listádhoz. Ezek a videók mindaddig látszódni fognak itt jobb oldalt, amíg meg nem nézed őket.
jelenleg nincs videó a listádban
Napi bontás - 2024 Május »«
2024 Május
HKSzeCsPSzoV
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031